Връчване на годишните награди на БГ ПРЕС ФОТО

Първо място и Голямата награда на „БГ Прес Фото/2013” е присъдено на Георги Кожухаров за фотоисторията му от боевете в Сирия „Алепо – в окото на войната”. Там той прекарва една седмица заедно с бунтовници от Сирийската свободна армия. Георги Кожухаров, фотограф на изданията „Дневник” и „Капитал”, за поредна година отбелязва изключително успешно участие в този и други конкурси. Наградата е фотоапарат Nikon J1 с два обектива, предоставен от Никон България. На второ място е Никола Михов с концептуалната си серия „Хотел „Виктория палас” с портрети на ръководство и служители на малък луксозен хотел в Париж. Никола Михов е авторът на фотокнигата „Forget you past. Монументалните паметници от времето на комунизма”, която през 2012 придоби голяма популярност и в чужбина. Фотоесето „Баба и дядо” на Димитри Стефанов заема трето място. Димитри Стефанов е единственият български фотограф, участвал в мастъркласа на World Press Photo. За второто и третото място наградите са луксозни часовници от верига магазини „Джулиани“.

В категорията за млади фотографи до 23-годишна възраст на първо място е Денислав Стойчев с репортажа си за екип от ловци на кучета, които са по следите на глутницата, разкъсала известния в САЩ български професор по икономика Ботьо Тачков в кв. „Малинова долина” в София. Денислав Стойчев участва в изложбата с още два проекта, също събрали голям брой точки от журито. Наградата е смартфон Samsung Galaxy, предоставен от генералния спонсор на „БГ Прес фото 2013“, Виваком.
Наградата за видеожурналистика се присъжда на Янина Манолова за късометражния й филм „ТОВА, КОЕТО ОСТАВА – След урагана Санди”. Янина Манолова е известен визуален журналист в САЩ. Работила е по различни проекти в Африка, Латинска Америка, Европа и САЩ.

Грамота за отлично представяне в конкурса в раздела за млади фотожурналисти, както и Първо място в категорията „Общи новини“ се присъжда на Цветомир Димов, фоторепортер на в. „България днес“.
Денис Бучел, фоторепортер на в. „Строител“, получава грамота за Първо място в категорията „Изкуства, традиции, развлечения“.
Огнян Стефанов е удостоен със специална грамота за принос към развитието на българската авиационна фотография и Първо място в категорията „Извънредни новини“.

Специални грамоти за отлично представяне в раздела „млади фотожурналисти до 23-годишна възраст“ получават Александър Михайлов от агенция „Булфото“ и Ренета Ганчева. Специални грамоти за видеожурналистика отиват при Муханнад Мхисен, телевизия Евроком, за филма му „Границата на рая”, в които той документира и показва страданието на своя народ от гражданската война в Сирия, и Ладислав Цветков, бТВ, за видеоимпресиите му.

www.bgpressphoto.com

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *